OMÜ Kurupelit Kampüsü Sürekli Eğitim Merkezi (UZEM Binası Giriş Katı) Kurupelit Kampüsü 55200 Atakum, Samsun TÜRKİYE

Birim Faaliyetleri

Anasayfa » Birim Faaliyetleri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından düzenlenen “XV. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı”nın teorik kısmı başarıyla tamamlandı.

6 ilden 46 araştırmacı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (OMÜSEM) ile Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHAM) tarafından hazırlanan ve Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) tarafından asenkron (eş zamanlı olmayan) formattaki derslerle gerçekleştirilen “XV. Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Programı’nın teorik bölümünde sona gelindi. Bu yıl ikincisi düzenlenen programa, 6 ilden 46 araştırmacı katıldı.

Teorik dersler sınavı öncesi tören düzenlendi

Teorik dersler sınavı öncesi düzenlenen törende; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız, DEHAM Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, eğitimciler ve programın kursiyerleri hazır bulundu.

Törende açılış konuşmasını HADYEK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ayyıldız yaparken, DEHAM Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Terzi de katılımcılara seslendi.

Yaptığı konuşmada Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Terzi, OMÜ’nün eğitimde sağladığı artı özellik ve avantajların, lisans ve lisansüstü düzeyinde olduğu gibi ihtiyaç duyanlara sunulmasının önemine değindi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Terzi: “Katılımcılardan akademik çalışmalarla alana katkı sağlamalarını ve bu faaliyetlerin çıktılarını takip etmelerini bekliyoruz”

Prof. Dr. Terzi, deney hayvanları eğitiminin de donanımlı bir kurs olduğunu belirterek, katılımcılardan sertifikayı aldıktan sonra yapacakları yayınlar, akademik çalışmalar, Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve proje çalışmalarıyla söz konusu alana katkı sağlamalarını ve bu faaliyetlerin çıktılarını takip etmelerini beklediklerini ifade etti.

Uygulama eğitimleri 3-7 ve 10-14 Haziran tarihlerinde verilecek

Sertifika programına katılan ve başarılı olan katılımcılar, 3-7 Haziran 2024 ve 10-14 Haziran 2024 tarihlerinde DEHAM’da yapılacak uygulama eğitimlerine katılacak. Uygulama sınavında başarılı olan katılımcılar, ‘Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası’ almaya hak kazanacak.

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) öğrenim gören lisans öğrencilerine yönelik proje yazım süreçleri ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla ‘Proje Hazırlama ve Yazma Eğitimi’ düzenlendi.

Çok farklı fakülte ve programdan akademisyenin rehberliğinde yaklaşık 250 lisans öğrencisinin katılım gösterdiği proje, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesindeki eğitimlerine başladı.

Proje Yönetim Ofisi (PYO) tarafından desteklenen yürütücülüğünü Doç. Dr. Belgin Bal İncebacak’ın yaptığı eğitim ile uygulamalı olarak ‘2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri’ ve ‘2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri’ destekleme programına yönelik projeler hazırlamaya yönlendirerek, bu programa başvuran öğrencilerin proje önerilerinin niteliğini artırmak planlanıyor.

Katılım gösteren lisans öğrencilerine toplam 28 saatlik teorik ve uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitimin 14 saati Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) aracılığıyla verilirken, diğer 14 saatlik eğitim Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) organizasyonluğunda, proje yürütücülüğü deneyimi olan eğitmenlerin rehberliğinde yüz yüze ve uygulamalı olarak gerçekleşecek.

“Türkiye genelinde en çok destek alan 8. üniversitesiyiz”

Eğitimi ziyaret eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, “Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında 2023/1 döneminde 114 proje ile Üniversitemiz Türkiye genelinde en çok destek alan 8. Üniversiteyiz. Yeni çağrı döneminde bu sayının artması için çalışmalara devam edeceğiz. Eğitim kadrosunda görev alan tüm öğretim üyelerine katkıları ve destekleri için teşekkür ederim.” diye konuştu.

“Proje önerilerinin niteliğini artırmayı hedefliyoruz”

Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Belgin Bal İncebacak ise, “OMÜ’de öğrenim gören lisans öğrencilerine proje yazım süreçleri ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmak amacındayız. Öğrencileri uygulamalı olarak projeler hazırlamaya yönlendirerek programa başvuran öğrencilerin proje önerilerinin niteliğini artırmayı hedefliyoruz. Eğitimler ise proje yürütme deneyimine sahip akademisyenler tarafından veriliyor. OMÜ’nün proje sayısının artmasına katkı sağlayan akademisyenlerimiz özveri ile öğrencilere destek oluyor.” dedi.

Eğitimlerde proje yazımındaki püf noktalar anlatıldı

Proje kapsamında; proje ile ilgili temel kavramlar ve proje döngüsü, bir problemin/fikrin AR-GE projesine dönüştürülmesi, proje yazarken dikkate alınması gereken hususlar, etkili yazım önerileri ve ret nedenleri, proje formu ve değerlendirme kriterleri, projeler için veri tabanlarının kullanımı, proje hazırlamada kişilik özellikleri, 2209 A proje öneri formunun tanıtımı, özgün değer bölümünün yazımı, yöntem bölümünün yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar, proje yönetimi bölümünün yazımı ve iş paketlerinin oluşturulması, yaygın etki bölümünün yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar, proje hazırlama ve yönetimi sürecinde iş birlikli çalışmaya dönük uygulamalar, proje fikri bulma, proje fikrinin yapılandırılması, proje yazma uygulamaları, grup halinde proje yazma, projede bütçelendirme ve dikkat edilmesi gereken hususlar, projelere başvuru aşaması, başvuru kabul sonrası yapılacaklar anlatıldı.

Eğitim sonunda projesi değerlendirilen ve yeterli bulunan öğrencilere Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla sertifika verilecek.

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: