Yazarlık Atölyeleri
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ (OMÜ) SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ (OMÜSEM) YARATICI YAZARLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞBİRLİĞİ İLE – UZAKTAN EĞİTİM / ONLİNE
YAZARLIK ATÖLYELERİ
Eğitimciler:
- Doç. Dr. İlknur TATAR KIRILMIŞ,
- Yazar Hakkı ÖZDEMİR,
- Emel BALI
Tarih:
I. ve II. Atölye: 09, 16, 23, 30 Ocak 2021
III. Atölye: 06, 13, 20, 27 Şubat 2021
Saat /Süre:
- I. Anlatıcı ve Metin İlişkisi Atölyesi 17.30-19.30 (4 gün, toplam 8 saat)
- II. Roman Türleri Atölyesi 19.45-21.45 (4 gün, toplam 8 saat)
- III. Konuşma Metni Yazarlığı Atölyesi 18.30-19.30 (4 gün, toplam 4 saat)
Ön Kayıt İçin Son Başvuru Tarihi: 31 Aralık 2020 Perşembe
Kesin Kayıt Tarihleri: 04-05 Ocak 2021
Ücretler:
- I. Anlatıcı ve Metin İlişkisi Atölyesi Katılım Ücreti: 350-TL (KDV dahil)
- II. Roman Türleri Atölyesi Katılım Ücreti: 350-TL (KDV dahil)
- III. Konuşma Metni Yazarlığı Atölyesi Katılım Ücreti: 175-TL (KDV dahil)
İrtibat Telefonları: 0. 362. 457 60 45 – 0. 362. 312 19 19 / 46 45
E-mail: omusem@omu.edu.tr
Amaç: Yazar adaylarına profesyonel destek vermek.
İçerik:
I. Anlatıcı ve Metin İlişkisi Atölyesi: Bu atölyede farklı anlatıcıların kullanıldığı metinler örneklenerek anlatıcı tercihinin metnin anlamına yaptığı tesir üzerinde durulacaktır. Anlatıcı tercihini etkileyen felsefelere de dikkat çekilerek örnek metinlere yakın okuma tekniği uygulanacaktır. Atölye sonunda katılımcılardan seçtikleri iki anlatıcı modelini kendi yazdıkları bir metne uygulamaları istenecektir. Atölye için okunacak metinler şu şekildedir: Sabahattin Ali, Asfalt Yol (Klasik anlatıcı), Mustafa Kutlu, Aheste Beste (Klasik anlatıcı) Sait Faik Abasıyanık, Havada Bulut (modern-üstkurmacalı anlatıcı), Luis Borges, Alef (modern anlatıcı- büyülü gerçekçilik), Murat Gülsoy, Kasiyer (postmodern anlatıcı)
II. Roman Türleri Atölyesi: Tür ve atmosferin oluşturulmasına odaklanarak örnek romanlar eşliğinde farklı yazma üsluplarına dikkat çekilecektir. Böylelikle yazar adayları eserlerinde kullanmak istedikleri türe dair temel unsurlar hakkında örnek metinler vasıtasıyla bilgi sahibi olacaklardır. Metinlerde örneklenen roman türleri çerçevesinde katılımcıların karakter oluşturma taslağı oluşturmaları istenecektir. Söz konusu atölye için roman türleri şu şekildedir: Tarihi Roman, Aşk Romanı, Gerçekçi Roman, Postmodern Roman ve Polisiye başlıkları işlenecektir. Konuya dair örnek metinler Reha Çamuroğlu, İsmail (Tarihi Roman), Halide Edip
Adıvar, Kalp Ağrısı (Aşk Romanı), Yaşar Kemal, Binboğalar Efsanesi (Gerçekçi Roman), Nihal Atsız, Ruh Adam (Postmodern), Harun Candan, Yarınsız (Polisiye) Kursiyerlerin bu eserleri okumaları atölyenin etkinliğini arttıracaktır.
III. Konuşma Metni Yazarlığı Atölyesi: Bu atölyede, ister kendi kişisel alanda ister başkası adına yazılması gereken bir konuşma metni hazırlanırken, nereden başlanacağı, nelere ihtiyaç duyulacağı, nasıl bir yol haritası izleneceği, konuşma metninde olabilecek sorunlara karşı baştan nasıl tedbirler alınabileceği üzerinde durulacaktır. Hedeflenen konuşma metninin hazırlık aşamaları, konuşma öncesi ve sonrası, kurgu aşaması vb. birçok konuda bilgi sahibi olunacaktır.
Topluluklar karşısında kendini doğru bir şekilde ifade edebilmek, kelimeleri ve cümleleri doğru yer ve zamanda kullanmak, kitleleri etkilemek, duygulara hitap edebilmek için konuşma metnini etkileyici şekilde hazırlamak gerekir. Ağzınızdan çıkacak bir cümle belki ertesi gün sizi gazete manşetlerine taşıyacak, belki alkışlara boğacak belki de sokağa çıkamayacak kadar utandıracaktır. Bu nedenle konuşma metni hazırlamak büyük önem taşır. Kitleler karşısına güçlü bir konuşma metniyle çıkmak, önceden hazırlanmak, sizi bir adım öne taşımakla kalmayacak, özgüveninizi de tazeleyecektir.
Konuşma metni hazırlamak, sadece kâğıtlara birkaç düzgün cümle yazmak değildir. Bu cümleler yazılırken onları tek tek sorgulama, araştırma, analiz etme, hedefe uygun seçme, sizden beklenenin karşılığını verme, rakipleri tanıma ve hatta konuşma konusunun dünya genelinde ele alınmasına kadar uzun ve zahmetli bir süreci gerektirmektedir.
İşte bu nedenle bu atölye sizlere yeni dünya düzeninde nasıl konuşmalı, nelere dikkat etmeli bunları anlatacak ve hep birlikte konuşacağız. Sadece teori olarak değil, pratik uygulamalarla da neler yapabileceğimizi, bir konuşmayla neleri değiştirebileceğimizi hep birlikte göreceğiz. Konuşma metni yazarlığı kendinizi geliştirmenizin yanı sıra sizlere yeni bir sektörün yeni bir iş kolunun kapılarını açacaktır.
- I. Anlatıcı ve Metin İlişkisi Atölyesi / Doç. Dr. İlknur TATAR KIRILMIŞ (8 saat)
- II. Roman Türleri Atölyesi / Yazar Hakkı ÖZDEMİR (8 saat)
- III. Konuşma Metni Yazarlığı Atölyesi / Emel BALI (4 saat)
Kimler Katılabilir:
• Yetişkin ve yazmaya ilgisi olan herkes.
Atölye çalışmalarına katılmak isteyen katılımcıların, ilgili telefonu arayıp ön kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Atölyeler birbirinden bağımsız olup, katılımcılar tercihlerine göre istedikleri atölyeyi seçebilirler.
Yeterli başvuru sağlandığı takdirde katılımcılarla iletişim kurulacaktır. Katılımcıların kesin kayıt için eğitim ücretini, atölye programının adını yazarak ilgili hesaba yatırmaları gerekmektedir.
- Alıcı Adı: OMÜ Sürekli Eğitim Merkezi
- Banka Adı: Ziraat Bankası
- Şube Adı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Şubesi
- Şube Kodu: 1479
- Hesap Numarası: 9712395–5047
- IBAN: TR 450001001479097123955047
Atölye programlarına kayıt yaptırdıktan ve program başladıktan sonra programdan ayrılan veya atölye programıyla ilişiği kesilen katılımcıya ödediği ücret geri ödenmez.
Kesin Kayıt Sırasında İstenilen Belgeler:
- OMÜSEM Kayıt Formu
- Banka Dekontu
(Dekontun ve OMÜSEM Kayıt Formunun kesin kayıt işlemi sırasında omusem@omu.edu.tr adresine mail olarak gönderilmesi gerekmektedir.)
Atölye çalışmaları sonunda, devam şartlarını (%80) yerine getiren katılımcılara “OMÜSEM Katılım Belgesi” verilecektir.
Bilgi Notu: Atölye çalışmaları, yaşadığımız pandemiden dolayı uzaktan eğitim formatında “online” olarak gerçekleştirilecektir. Katılımcılara, kesin kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra teknik bilgi ve destek sağlanacaktır.